Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Birimi
15 Eylül 2021

ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİNİN YETKİ VE SORUMLULUKLARI

Birim; birim amiri, birim sorumlusu ve birim çalışanından oluşmaktadır. Amaç sağlık çalışanının fiziksel ve psikolojik açıdan zarar görmesiyle sonuçlanan/sonuçlanabilecek her türlü sözlü/fiziksel şiddet olaylarının önlenmesi, çalışan motivasyonunun sağlanmasıdır.

ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ NEDİR ?

KURUMUMUZDA; “ŞİDDET GÖREN SAĞLIK ÇALIŞANI HİZMETTEN ÇEKİLEBİLİR” “TEDAVİNİZ AKSAYABİLİR”

“ŞİDDET UYGULAYANLAR ADLİ MAKAMLARCA MUTLAKA YARGILANACAK VE CEZALANDIRILACAKLARDIR”

Çalışan Sağlığı vGüvenliği Nedir?: DünySlıÖrgütüne göre çalışanların;  fiziki, ruhsal vsosyal durumlarınınenüst düzeytaşınması,slıklarına gelebilecek
zararlarıen aza indirilmesi için korunma yöntemlerinin uygulanması, kişinin işine ve işin kişiye uygunluğudur.

Slıklı ve güvenli bir ortamda çalışmak bir insanlık hakkıdıve bu hak yaşama hakkı nırları içindbulunmaktadır.
Çalışanların fizikseydsözel şiddete maruz bırakılmadan ydtehdit almadan görevini sürdürme Sağlık Bakanlığı Slık Hizmetleri Genel Mürlüğü’nü
ÇalışaGüvenliğinin Slanmanı
konu alan
 2012/2sayılı genelgesine  istinaden hastanemizdslık çalışanlarınınsağlık hizmetlerini sunum
sürecinde muhtemel risklerin en aza indirilmesini,
 çalışan güvenliğininve motivasyonunun en üst zeyde
tutulması ve çalışan farkındalığının artırılmanı hedefleyen, kişinin fiziksel ve psikolojik açıdan
zarar görmesiyle
 sonuçlanan vsonuçlanması muhtemelolan sözlü veya fiili hareketlerolarak
tanımlananşiddetolaylarının önlenmesi amayla İdarivMali Hizmetler
Mürününsorumluluğunda “Çalışan Haklar ı vGüvenliği Birimi hastanemiz bünyesindkurulmuştur.

Birim çalışanların hakları vgüvenliğinneliolarak;

• Çalışanların talep ve şikayetlerini kabul eder.

• Başvuruları değerlendirerek raporlar.

• Gerekli düzeltici/önleyici faaliyetlerin başlatılmasını sağlayarak talep sahiplerine geri bildirimde bulunur.

• Şiddet olaylarını İl Sağlık Müdürlüğü Hukuk Birimine adli mercilere intikal ettirmek üzere bildirir.

• Çalışan hakları ve güvenliğine yönelik uygulamaları takip eder.

• Birim bünyesinde oluşan kayıtların düzenli bir şekilde tutulmasını sağlar.

Şiddete Maruz Kalındığında Bildirim Nasıl Yapılmalıdır?: Şiddete maruz kalan sağk çaşanı veya olaya  tanıoladiğer sağlıçaşanı
tarandaaşağıdaküç adısırası iluygulanır;

1.  ”Beyaz Kod” ekibine; olay yerinden “1111” aranarak olay bildirimi yapılır.

2. Beyaz Kod bildirimine giden ekip sorumlusu olaya müdahale ettikten sonra “olay bildirim formu” düzenleyerek Kalite Yönetim Birimine teslim eder.

3. Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan ve 24 saat kesintisiz hizmet veren 113 No’lu danışma hattı aranarak olay hakkında bilgi verilir (cep telefonundan arayacaklar için;

4.   0312 113 113 1 tuşlanarak aranmalı). Bu arama olaya müdahale edildikten hemen sonra Çalışan Güvenliği Birim Sorumlusu

tarandazamakaybetmeden yapmadır.Ayca“olaybildirimformu”Çaşan Hakla ve Güvenliği Birimi/Beyaz Kod Birimine ulaştıktan sonra
 ilgililer tarandan www.beyazkod.sağlik.gov.tr adresine
 bildirilir.

HİZMETTEN ÇEKİLME

Şiddetuğrayan sağlık çalışanları sağlık hizmetsunumu esnandşiddetuğraması halindacil verilmesi gereken hizmetler hariç olmaüzere hizmetten çekilme talebindbulunabilir.
Hizmetten çekilme talebi kurum İdari vMali Hizmetler Mürüne sözlü veyyazılı olarak bildirilir.
Bildirim üzerine Yönetici/Başhekim olayı hemen değerlendirerek hizmetten çekilme talebinin uyguoluolmadığına karar verir.